elderly-woman-taking-care-of-an-elderly-man-2022-12-16-01-03-33-utc verlengd 2

Mantelzorg­ondersteuning


In Nederland zijn 3,5 tot 5,5 miljoen mensen mantelzorger. Naast hun (fulltime)baan besteden deze mensen veel tijd aan de zorg voor hun naasten. Soms is deze zorg langdurig: de zorgvragers willen vaak zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dit legt een druk op de mantelzorgers. Ze besteden meer tijd aan de zorgtaken dan aan de persoonlijke relatie die ze hebben met hun dierbare.

Vermoeidheid en stress

Mantelzorgers stellen vaak alles in het werk om hun geliefden te verzorgen. De immense toewijding brengt serieuze gevolgen met zich mee, want maar liefst 420.000 mantelzorgers geven aan overbelast te zijn. Ze kampen met mentale klachten, zoals vermoeidheid en stress. Vaak weten ze niet welke hulp en instanties er beschikbaar zijn, en door de overheid voelen ze zich niet gesteund.

In de toekomst worden de uitdagingen alleen maar complexer. In 2040 zijn er naar verwachting 4,8 miljoen 65-plussers in Nederland. De vraag naar mantelzorgers neemt dus alleen maar toe. De dubbele vergrijzing - de vergrijzing van de zorgvragers én die van de mantelzorgers - zet de maatschappij sterk onder druk.

Onze ambitie

We willen mantelzorgers ontlasten en een gezonde werk-privébalans herstellen. Het is essentieel dat we samenwerken om mantelzorgers de ondersteuning en waardering te geven die ze verdienen. Alleen dan kunnen ze hun waardevolle werk voortzetten zonder hun eigen welzijn op het spel te zetten.

 

Image 1 (3)